Jak zrobić zakwas z czerwonych buraków
Kwas z buraków, który jest kiszonką zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego. Są to te bakterie,
które odbudowują dobroczynną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym,
odpowiedzialną za procesy trawienne. Kwas z buraków lub surowy sok
dobrze jest pić podczas i po chorobie, zwłaszcza po kuracji
antybiotykowej.
Dzięki całemu zestawowi witamin z grupy „B” burak pomaga w nerwicach
wegetatywnych, przy stresach, depresjach, zmniejsza napięcie nerwowe.
Wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć, łagodzi zaburzenia
snu, poziomuje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Witaminy „B”, w tym kwas foliowy, zalecane są kobietom w ciąży oraz
dzieciom i młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. U osób pracujących
fizycznie lub uprawiających sport buraki wzmacniają sprężystość masy
mięśniowej oraz pomagają usuwać zakwasy. Witamina B12 zawarta w buraku z
powodzeniem łagodzi bóle: kręgosłupa, bóle menstruacyjne, korzonków
nerwowych, zapobiega artretyzmowi, anginie, grypie, bólom gardła.
Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez
komórki. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed
rakiem i starzeniem się. Im burak jest ciemniejszy, tym jest w nie
bogatszy.
Dzięki zawartości bardzo silnych przeciwutleniaczy – betaniny i
bardzo ważnych pierwiastków jak: cez, rubid i kobalt burak pomaga w
profilaktyce nowotworowej.
Buraki są wspaniałym warzywem krwiotwórczym zalecanym przy niskim
poziomie hemoglobiny we krwi, anemii, uczuciu ciągłego zmęczenia, po
porodzie, czy obfitej miesiączce. Wspomagają leczenie białaczki.
Sok z buraków posiada właściwości oczyszczające i wzmacniające krew,
usuwa z organizmu kwas moczowy, doskonały jest na katar, anginę,
przeziębienie, zaflegmienie.
Składniki:
2 buraki (średniej wielkości)
2-3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie)
odrobina razowego chleba
ciepła, przegotowana woda
1 litrowy słoik
kubek
gaza
gumka recepturka
Wykonanie:
Buraki myjemy (możemy obrać ze skórki), kroimy na drobne kawałki. Obieramy czosnek i dzielimy go na plastry. Buraki, czosnek naprzemiennie układamy w słoiku.
Mieszamy sól z ciepłą wodą i przelewamy do słoika do kilku centymetrów ponad powierzchnię buraków. Na wierzchu umieszczamy kromkę chleba razowego, który przyspiesza kwaszenie. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 16 °C) na 4-5 dni. Drugiego dnia wyciągamy kromkę chleba. Czwartego, piątego dnia zlewamy sok do butelki, słoika. Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte.
Pić po pół szklanki soku rano i wieczorem (najlepiej pół godziny przed lub dwie godziny po posiłku)
No comments :
Post a Comment