Zimowa zupa krem z dynii
0,5 dużej dyni piżmowej
4 duże marchewki
1 cebula
imbir (ok 1 łyżeczka)
bulion (ok 2 l)
100 ml śmietany
sok z połowy cytryny
pietruszka, nasiona dyni do dekoracji
Dynię
obierz ze skórki oraz usuń nasiona i włókna. Pokrój w kostkę wszystkie
warzywa (dynię, marchew, cebulę). Na rozgrzanym tłuszczu (masło, oliwa z
oliwek) zeszklij cebulę, dodaj dynię i marchew, mieszając od czasu do
czasu. Po kilku minutach dodaj bulion, tak, aby zakrył wszystkie
warzywa. Na koniec dodaj, starty wcześniej, imbir. Gotuj do miękkości ok
20-25 min. Po ugotowaniu zmiksuj całość blenderem. Dodaj śmietanę, sok z
połowy cytryny i przyprawy (sol, pieprz, opcjonalnie curry, kminek,
chilli). Wszystko dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Podawaj z
pokrojoną natką pietruszki i ziarenkami dyni.
Smacznego!
No comments :
Post a Comment