Gulasz warzywny z makaronem
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 300g makaronu
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1/2 papryczki chili
- 2 kabaczki drobno pokrojone
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 kolby kukurydzy
- garść jarmużu lub szpinaku
- bazylia, majeranek, oregano
- ser żółty, oliwki, natka pietruszki/szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło na patelni i smażymy cebulę, aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek, kminek i smażymy przez 30 sekund, tutaj możemy również dodać papryczkę chili aby potrawa miała moc. Teraz
czas na kabaczki, po chwili dodajemy kukurydzę. pokrojone papryki, pomidory, wodę, bazylię, majeranek, oregano i gotujemy 10 minut.
Gotujemy makaron wedle zaleceń na opakowaniu.
Następnie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy wszystko przez 10 minut. Na koniec solimy, pieprzymy i próbujemy czy dobre.
Wykładamy makaron na talerze i dodajemy gulasz, posypujemy startym serem żółtym, oliwkami i szczypiorkiem.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete