Smażona feta z buraczkami, fasolką i couscousem

No comments

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • 100g sera feta pokrojone w grube paski
  • rukola lub inna sałatka
  • 2 ugotowane buraki pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • sok z połowy limonki + starta skórka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki couscous
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pokrojone buraki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy trochę przestygną wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, sok z lemonki + startą skórkę, koperek i przyprawiamy. Zalewamy couscous wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
Na patelni podsmażamy czosnek, dodajemy fasolkę i grzejemy na małym ogniu. W międzyczasie obtaczamy mąką ser feta i smażymy na nieprzywierającej patelni, aż się zarumieni.

Wykładamy fasolkę i couscous na talerze, na to ser feta. Wszystko polewamy buraczkowym dressingiem i dorzucamy trochę zieleniny.



No comments :

Post a Comment