Smażona feta z buraczkami, fasolką i couscousem
Przepis na 2 porcje
Składniki:
- 100g sera feta pokrojone w grube paski
- rukola lub inna sałatka
- 2 ugotowane buraki pokrojone w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
- sok z połowy limonki + starta skórka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka fasoli (może być z puszki)
- 1/2 szklanki couscous
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pokrojone buraki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy trochę przestygną wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, sok z lemonki + startą skórkę, koperek i przyprawiamy. Zalewamy couscous wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
Na patelni podsmażamy czosnek, dodajemy fasolkę i grzejemy na małym ogniu. W międzyczasie obtaczamy mąką ser feta i smażymy na nieprzywierającej patelni, aż się zarumieni.
Wykładamy fasolkę i couscous na talerze, na to ser feta. Wszystko polewamy buraczkowym dressingiem i dorzucamy trochę zieleniny.
No comments :
Post a Comment