Przepłucz dal i namocz przez około 2 godziny.
Gotujemy dal w 3 szklankach osolonej wody przez około 15 minut.
Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Dodaj kurkumę, cebulę, lekko solimy i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy: kminek, kolendrę, garam masala, chili a po ok
15 sekundach dodajemy dal, podlewamy wody, dal ma być rzadki. Dodajemy posiekane lub zblendowane pomidory. Gotujemy kilkanaście minut, solimy.
Garnisz:
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy ziarenka gorczycy po chwili jak zaczną strzelać dodajemy ziarenka kminku, skórkę lemonki, chili, czosnek i imbir smażymy chwile na średnim ogniu aby nie spalić czosnku.
Polewamy gotowy dal garniszem i posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z ryżem.
No comments :
Post a Comment