Tadka Dal

No comments


Przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej ciecierzycy (channa dal)
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • zmielona papryczka chili i sól do smaku
Garnisz:
  • 2 łyżeczki masła klarowanego (ghee) lub oleju
  • 1/2 ziarenek gorczycy (mustard seeds)
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z 1 lemonki
  • łyżeczka drobno posiekanej skórki lemonki
  • zielona papryczka chili
  • odrobina natki pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

Przepłucz dal i namocz przez około 2 godziny.

Gotujemy dal w 3 szklankach osolonej wody przez około 15 minut.

Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Dodaj kurkumę, cebulę, lekko solimy i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy: kminek, kolendrę, garam masala, chili a po ok 15 sekundach dodajemy dal, podlewamy wody, dal ma być rzadki. Dodajemy posiekane lub zblendowane pomidory. Gotujemy kilkanaście minut, solimy.

Garnisz:
Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy ziarenka gorczycy po chwili jak zaczną strzelać dodajemy ziarenka kminku, skórkę lemonki, chili, czosnek i imbir smażymy chwile na średnim ogniu aby nie spalić czosnku.

Polewamy gotowy dal garniszem i posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z ryżem.


No comments :

Post a Comment