Placki warzywne
Składniki:
2 ziemniaki (średniej wielkości)
1 duża marchew
1 duża cukinia
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
jogurt naturalny
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew obrać a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cukinię umyć i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać na drobno.Umieścić wszystkie warzywa w misce, dodać jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rada:
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Jeśli jest zbyt zwarte, dodać kolejne jajko. Rozgrzać olej na patelni. Wykładać ciasto łyżką, formując niezbyt grube placuszki. Piec z obu stron na złoty kolor. Podawać z kleksem z jogurtu naturalnego.
Z podanych składników wychodzi ok. 13 średniej wielkości placków.
No comments :
Post a Comment