Zupa marchewkowa z imbirem
Składniki:
5/6 dużych marchewek
1 pietruszka
1 cebula
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka imbiru
bulion (ok 2l)
zioła do przybrania
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, cebulę pokrój w grubą kostkę (wszystko później będzie miksowane). Na rozgrzanym tłuszczu (masło, oliwa z
oliwek) zeszklij cebulę, dodaj marchew, pietruszkę mieszając od czasu do
czasu. Po kilku minutach dodaj bulion, tak, aby zakrył wszystkie
warzywa. Na koniec dodaj przepłukaną soczewicę i starty wcześniej imbir. Gotuj do miękkości ok
20-25 min. Po ugotowaniu zmiksuj całość blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Podawaj z
pokrojoną natką pietruszki lub innymi ziołami.
Smacznego!
No comments :
Post a Comment