Zupa marchewkowa z imbirem

No comments

Składniki:

5/6 dużych marchewek
1 pietruszka
1 cebula
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka imbiru
bulion (ok 2l)
zioła do przybrania


Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, cebulę pokrój w grubą kostkę (wszystko później będzie miksowane). Na rozgrzanym tłuszczu (masło, oliwa z oliwek) zeszklij cebulę, dodaj marchew, pietruszkę mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodaj bulion, tak, aby zakrył wszystkie warzywa. Na koniec dodaj przepłukaną soczewicę i starty wcześniej imbir. Gotuj do miękkości ok 20-25 min. Po ugotowaniu zmiksuj całość blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Podawaj z pokrojoną natką pietruszki lub innymi ziołami.

Smacznego!


No comments :

Post a Comment