Ryż z warzywami z patelni

No comments


Składniki:

1 duży ziemniak
1 duża marchewka
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
1 średnia cukinia
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kapusta chińska (pak choi) lub brokuł
1 kubek ryżu
świeże zioła

Porcja dla dwóch osób.

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę, smażyć na patelni na wolnym ogniu, podlewając co jakiś czas odrobiną wody (muszą być miękkie w środku). W międzyczasie przepłukać ryż  zimną wodą, po czym wsypać na gotująca się osoloną wodę. Gotować ok. 10 minut. Pokroić resztę warzyw: paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pak choi. Gdy ryż jest prawie miękki, wrzucić wszystkie warzywa na patelnię razem z ziemniakami i marchewką. Smażyć chwilę na maksymalnym ogniu aż nabiorą koloru. Odcedzić ryż i przepłukać wodą. Podawać z listkami bazylii lub innymi świeżymi ziołami, jakie posiadamy.



No comments :

Post a Comment