Risotto z czerwonymi burakami
Przepis na 2 porcje
Składniki:
- 250g ryżu risotto
- 2-3 świeże buraki
- 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 150ml białego wina
- garść startego parmezanu
- tymianek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kroimy buraki w kostkę i gotujemy je w garnku z dodatkiem soli i pieprzu tak aby powstał bulion.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojoną
cebulę mieszając drewnianą łyżką co jakiś czas, tak aby się nie
przypaliła a tylko zeszkliła.
Teraz dodajemy ryż, mieszamy tak aby cały został pokryty tłuszczem,
dolewamy wino, dodajemy odrobinę tymianku do smaku, cały czas mieszając.
Powoli dolewamy gorący buraczany bulion mieszając risotto.
Po około 15 minutach gotowania, dolewania i mieszania risotto powinno
być gotowe, więc czas dodać parmezan i łyżkę masła, dzięki któremu
risotto będzie mieć kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku.
Wykładamy na talerz risotto, na nie pokrojone ugotowane buraki, wszystko posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
No comments :
Post a Comment