Bigos warzywny
Przepis na 2 porcje
Składniki:
- łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 3 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 kabaczki, pokrojone w kostkę
- 200g czerwonej soczewicy
- 1/2 kostki warzywnej
- 1 puszka pomidorów
- garść fasoli szparagowej
- bazylia, majeranek, oregano
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło w dużym garnku i smażymy cebulę około 5 minut, aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i smażymy przez 30 sekund. Teraz czas na marchew, pietruszkę i ziemniaki, mieszamy i po 3 minutach dodajemy soczewicę, pomidory, kabaczki, rozpuszczoną kostkę warzywną, pokrojoną fasolę szparagową, gotujemy wszystko 25 minut.
Podajemy z chlebem, ryżem lub ziemniakami.
No comments :
Post a Comment