Łosoś po azjatycku
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 2x 170g łososia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 marchewki, pocięte w paski (julienned)
- 200g groszku cukrowego (sugarsnap peas)
- główka pak choi lub kapusty pekińskiej, posiekana
- pieprz
Polewa (glaze):
-
60ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150*C, na folii aluminiowej rozkładamy łososia, polewamy 1 łyżką oleju sezamowego i posypujemy pieprzem. Pieczemy przez ~30 minut.
Obieramy i gotujemy ziemniaki.
W międzyczasie przygotujemy polewę. Do małego garnka wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, ocet, imbir i czosnek, podgrzewamy chwilę i zagęszczamy mąką.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy imbir i czosnek i smażymy przez 30 sekund. Teraz dodajemy marchewki, które smażymy około 3-4 minuty, następnie dodajemy kapustę i groszek, podsmażamy 3 minuty.
Wykładamy warzywa na talerze, na to rybę i polewamy wszystko wcześniej przygotowaną polewą.
Podajemy z ziemniakami.
No comments :
Post a Comment