Łosoś po azjatycku

No comments

Przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 2x 170g łososia
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 marchewki, pocięte w paski (julienned)
  • 200g groszku cukrowego (sugarsnap peas)
  • główka pak choi lub kapusty pekińskiej, posiekana
  • pieprz

Polewa (glaze):

  • 60ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150*C, na folii aluminiowej rozkładamy łososia, polewamy 1 łyżką oleju sezamowego i posypujemy pieprzem. Pieczemy przez ~30 minut.
Obieramy i gotujemy ziemniaki.

W międzyczasie przygotujemy polewę. Do małego garnka wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, ocet, imbir i czosnek, podgrzewamy chwilę i zagęszczamy mąką.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy imbir i czosnek i smażymy przez 30 sekund. Teraz dodajemy marchewki, które smażymy około 3-4 minuty, następnie dodajemy kapustę i groszek, podsmażamy 3 minuty.

Wykładamy warzywa na talerze, na to rybę i polewamy wszystko wcześniej przygotowaną polewą.

Podajemy z ziemniakami.


No comments :

Post a Comment